måndag 18 juli 2011

Australien, Perth (6) Botaniska trädgården


Den botaniska trädgården i Perth



Jag har besökt många botaniska trädgårdar, men ingen kan mäta sig med den i Perth. Högt på en höjd, med utsikt över hela Perth, ligger ett enormt område med växter från hela Oceanien. Här hittar du Kings Park, där Western Australian Botanic Garden också ligger. Det känns som att lämna mänskligheten och dela växt- och djurriket med fåglar i naturens alla färger. Fåglar skriker och väsnas i buskagen när jag passerar.

Boab eller baob

En av de intressanta träd som jag möter är en australisk baobab. Det latinska namnet är Adansonia gregorii. Jag har också sett namnet flaskträd, vilket verkar vara ett passande namn. Boabs kan bli mycket gamla.

Trädet växer inte vilt i trakten av Perth. Boab kommer från norra Australien. Det är något så ovanligt som ett inhemskt australiskt träd som tappar löven under den torra säsongen.

Det lagrar vatten i den enorma stammen. Aboriginerna använde fruktköttet från den stora hårda frukten mot gastritproblem. Eftersom det är vinter nu när jag besöker trädgården, finns inga frukter på boabträden.

När jag var liten läste jag boken om Den lille prinsen, av d´Antoine de Saint-Exupery. På prinsens planet är marken där han bor täckt med boabfrön. Kanske lille prinsen bodde i Australien.

Sommaren 2008 flyttades ett boabträd från norra Australien till Perth. En resa på 3 200 km. Trädet uppskattas vara 750 år gammalt. Man skulle bygga en parkeringsplats där trädet ursprungligen stod, och räddade trädet genom att transportera det till Kings Park i Perth. Du kan följa arbetet med att flytta det gigantiska boabträdet i ett bildspel på nätet:





Jag promenerar längs stigar och gångvägar. Jag sätter mig i en liten hydda och skriver i min anteckningsbok. Jag vill minnas det här ögonblicket. Jag ser inte fåglarna som finns runt omkring, men det är ett öronbedövande ljud som kommer från buskar och träd. Där nere framför mina fötter breder hela miljonstaden Perth ut sig. Jag ser skyskraporna tydligt härifrån. Två världar som möts.


Jag är så tacksam att jag har fått uppleva det här.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar