måndag 18 juli 2011

Australien, Perth (8) Perth Zoo

Perth Zoo


Vid mitt besök på Perth Zoo, kan jag äntligen göra min Australian Walkabout. Precis som Crocodile Dundee.
















Här får jag se riktiga termitstackar. Termiterna brukar kallas vita myror, men är närmare besläktade med kackerlackorna. Termiterna är viktiga små kryp, som hjälper till att hålla jorden i trim.





















Nu möter jag min första livs levande känguru. Jag får lära mig att det finns många olika kängurur, men eftersom jag inte är någon specialist i ämnet, kallar jag dem alla helt enkelt för kängurur. De här är lite slöa mitt på dagen.
















Björngrottorna började byggas 1898. Här förvarades bl a björnar, rävar och dingor. På den tiden var zoo endast en plats där man hade infångade djur och visade upp dem för allmänheten. Ingen verkade då bry sig om under vilka förhållanden djuren levde.

















Besökarna runt mig är väldigt tysta när vi vandrar runt bland björngrottorna. Precis som vi skäms lite för hur djuren har behandlats tidigare.

Här finns inte bara djur som lever vilt i Australien. Nu kommer vi in i den afrikanska savannen.















Den största upplevelsen är nog den här leoparden, som majestätiskt paraderar förbi oss besökare. Vi står tryggt bakom en stor glasvägg. Ljudet av besökarnas röster höjs markant när leoparden stryker förbi, bara ett par meter från oss. Häftigt!
















De söta surikaterna, meerkats får alla hjärtan att smälta. Pigga, livliga och sällskapssjuka. De är egentligen från södra Afrika, där de är vanliga. Där håller man även meerkats som husdjur, eftersom de håller möss borta från bondgårdarna. Nästa gång jag besöker Skansen, ska jag hålla utkik efter surikaterna.















Här finns två exemplar av världens största sköldpadda, Galapagossköldpaddan. Den kan bli upp till 1,2 m och väga upp till 320 kg.















Galapagossköldpaddan är det djur som lever längst här på jorden. Den äldsta som man känner till är 175 år gammal. Tänk dig att krypa omkring i ett skal i 175 år.
















Det finns så många intressanta saker att se här på zoo. Inte bara djur. Vad sägs om korvträdet? Jo det heter faktiskt så - sausage tree.

Frukterna kan väga upp till 4 kg. Djuren äter inte frukterna, men väl andra delar av trädet. De färska frukterna är giftiga, men används torkade i olika örtmediciner.

Av stammarna byggs exempelvis kanoter.

Jag hittar också en varning till alla bilister. Parkera inte bilen under ett sausage tree!


Hemsidan till Perth zoo hittar du på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar